test E120 - Karmina, kwas karminowy, koszenila

test test test test test test test test test test

Reklama

bergamota.jpg

Forum o skuterach

 


 

 

 

 

 

E-120 : Karmina, kwas karminowy, koszenila

    BARWNIK NIESZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: CI 75470

Wzór chemiczny: C22H20O

Wiadomości ogólne:  Jest to naturalny czerwony barwnik, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, wyizolowany z mszycy o nazwie Dactylopius Coccus (dawna nazwa to Coccus cacti tzw. pluskwiak meksykański). Koszenila służy temu gatunkowi do odstraszania innych owadów, z tego też powodu używa się go do odstraszania mrówek. E-120 (i) jest czystym barwnikiem natomiast E-121 (ii) jest surowym ekstraktem.

Mszyce Dactylopius Coccus na kaktusie Opuncja (źródło)

Barwnik E-120 otrzymany z ciała  Dactylopius Coccus  (źródło)

Zastosowanie w żywności:  Stosowany jest do wielu produktów spożywczych.

Wpływ na zdrowie:  W stężeniach, których jest stosowany w żywności nie ma żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Z tego względu że barwnik  jest uzyskany z owadów nie powinien być spożywany przez wegetarian.

Dopuszczalne dzienne spożycie: 5  mg/kg masy ciała.

 

 

Uwaga:
Żadna część tej strony internetowej nie może być kopiowania ani powielana w jakikolwiek sposób bez pisemnej zgody jej właściciela. Dopuszczalne jest stosowanie krótkich cytatów zaczerpniętych z tej strony internetowej o ile wykorzystujący je  poda tę stronę jako punkt odniesienia.

© Michał Wrębiak 2009-      www.barwniki.cba.pl


Lista barwników
 E100
 E101
 E102
 E104
 E110
 E120
 E122
 E123
 E124
 E127
 E128
 E131
 E132
 E133
 E140
 E141
 E142
 E150
 E151
 E153
 E154
 E155
 E160
 E161
 E162
 E163
 E170
 E171
 E172
 E173
 E174
 E175
 E180

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych