test E150 - KARMEL

test test test test test test test test test test

 

bergamota.jpg

 

 

 

 

E-150 : Karmel

E150a karmel alkaliczny, karmel klasy I (brązowo-czarny)
E150b karmel zasadowo-siarczynowy, karmel klasy II (brązowy)
E150c karmel amoniakalny, karmel klasy III (brązowy)
E150d karmel amoniakalno-siarczynowy, karmel klasy IV (brązowy)

    BARWNIK NIESZKODLIWY

Wiadomości ogólne: Grupa barwników o barwie brązowej. Powstają w wyniku karmelizacji cukrów, czyli ogrzewaniu ich powyżej ich temperatury topnienia. Ciemne zabarwienie karmelu pochodzi od związków huminowych.

Zastosowanie w żywności:  Stosowany do bardzo wielu produktów.

 

W napojach coca-cola zastosowanie znalazł barwnik E150d, czyli karmel amoniakalno-siarczynowy.

Wpływ na zdrowie:  Ewentualne złe następstwa zdrowotne może powodować karmel amoniakalny, np. może wpływać źle na żołądek, płodność, w niektórych testach na zwierzętach wywołał konwulsje, jest toksyczny dla krwi szczurów.

Ograniczenia terytorialne: brak.

Dopuszczalne dzienne spożycie: 200 mg/kg masy ciała E150c i E150d.

 

Uwaga:
Żadna część tej strony internetowej nie może być kopiowania ani powielana w jakikolwiek sposób bez pisemnej zgody jej właściciela. Dopuszczalne jest stosowanie krótkich cytatów zaczerpniętych z tej strony internetowej o ile wykorzystujący je  poda tę stronę jako punkt odniesienia.

© Michał Wrębiak 2009-      www.barwniki.cba.pl


Lista barwników
 E100
 E101
 E102
 E104
 E110
 E120
 E122
 E123
 E124
 E127
 E128
 E131
 E132
 E140
 E141
 E142
 E150
 E151
 E153
 E154
 E155
 E160
 E161
 E162
 E163
 E170
 E171
 E172
 E173
 E174
 E175
 E180

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych